Wat zou de wereld zijn als we niet de moed hadden om iets te proberen.

Vincent Van Gogh


De online tutorials voor de opleiding webontwikkeling.

About

Over de tutorials

Webontwikkeling

In normale omstandigheden speelt de opleiding webontwikkelaar aan het SCVO-Encora zich volledig af in een klaslokaal.
COVID-19 besliste er anders over. We verhuisden van ons klaslokaal op de campus Berchem naar cyberspace.

  • JavaScript
  • PHP
  • DataBases
  • Web-applicaties
  • Project

Het gebeurt nu allemaal online.

43

Cursisten

5

Modules

75

Lessen

1

lesgever

Hoe werkt het?

Begin september zijn we met goede moed aan het schooljaar begonnen, de mondmaskers waren misschien niet ideaal, maar we konden naar school om optimaal de trukken uit de doos van webontwikkeling te leren. COVID-19 heeft er evenwel anders over beslist. Na 1 module, zijn we vanaf woensdag 28 oktober 2020 overgegaan naar code oranje. Dit betekende voor de cursisten dat we naar 75% afstand- en 25% contact onderwijs gingen.
Op 10 november 2020 werd het evenwel duidelijk dat er strengere maatregelen nodig zijn om de pandemie te bedwingen, het volwassenenonderwijs gaat in code rood, 100% afstandsonderwijs.
We laten de cursisten echter niet in de steek, we proberen om de kwaliteit van de opleiding maximaal te behouden en de leerervaring zo aangenaam mogelijk te houden.
Hoe gaan we tewerk: De 100% afstandsonderwijs betekenen dat cursisten niet naar school kunnen komen maar thuis zelf moeten studeren. Dit kan via video-tutorials die elke week hier online zullen komen en elke week 3 online coaching momenten waar de vragen die op dat ogenblik de vooruitgang hinderen gesteld kunnen worden.

Pre-teaching

De tutorials die cursisten online volgen, de oefeningen die ze thuis maken en de cursus waarin cursisten alles nog eens rustig kunnen nalezen zorgen ervoor dat ze de basis van elk onderwerp mee hebben. Het contact moment gebruiken we dan om de geziene stof te herhalen en verder uit te diepen.Deze manier van werken noemen we “pre-teaching”. Het geheel valt of staat met bereidheid van de cursisten om de tutorials aandachtig te volgen, de oefeningen thuis te maken en deze op de ELO te zetten en de cursus te gebruiken.

Coaching

Nieuwe leerstof zorgt voor vragen zoveel is zeker, vragen die eventueel voor blokkeringen kunnen zorgen of op zijn minst vooruitgang kunnen beperken. Ook hieraan hebben we gedacht, 3 maal per week is er een coaching-moment. Dit is een moment waarop de lesgever online beschikbaar is voor alle (webontwikkeling) problemen.
Dinsdag en donderdag tussen 14:00h en 15:00h en woensdag avond tussen 19:00h en 20:00h is de leerkracht online. Cursisten vinden hiervoor een speciale “module” op hun ELO-pagina.
Deelname aan het coaching moment is volledig vrijwillig.

Terugkeer momenten

Hoe de situatie er vanaf januari 2021 gaat uit zien weet niemand, COVID-19 laat niet in zijn kaarten kijken. Maar op dit ogenblik (10 november 2020) is er voor het volwassenenonderwijs code rood afgekondigd. Voor de opleiding webontwikkeling betekent dit dat we voor 100% afstandsonderwijs gaan en er geen terugkeer-momenten gepland zijn. We gaan proberen om dit zo goed mogelijk op te vangen door intense coaching/
Wanneer de regels vanuit de overheid veranderen kunnen de regels binnen de school ook veranderen en kunnen we misschien naar een andere, soepelere, code overschakelen. In dat geval worden de cursisten daar zo snel mogelijk van op de hoogte gebracht.